Salgótarján fõterének építészeti - kertészeti kialakítása
Országos nyivános és titkos tervpályázat
K. Hlatky Katalin, Katók Edit, Berecz Tamás, Bulcsu Tamás
Megvétel

2002.


A város központi részén lévõ fõtér és a belváros épületei között megbúvó kisebb terek Salgótarján legutóbbi nagyszabású városrendezésének következményei. A terek funkciói, környezetük, építészeti minõségük zavaróan különbözõek. Az épületek elkészültével sok helyen a környezet rendezése nem az építészeti minõséghez mérten történt. A rendszerváltást követõen a tulajdoni viszonyok megváltozásával, valamint építészeti kontrol hiányában a tereket határoló falak formai, esztétikai zavaroktól hemzsegnek.

A várost átszelõ fõút hangsúlyossága ellenére nem tudja rendezõ, összekapcsoló szerepét betölteni. Az út kettészeli a fõteret, négy, illetve öt sávjával elválasztja a tengely két oldalát, behatárolja mozgásterünket. A forgalom megnövekedett, a belváros túlzsúfolttá vált.

Elsõdleges feladat volt a fõút, valamint a fõtér kapcsolatának újraértelmezése. A teret egységes felületként, városi kertként képzeljük el, mely középpontja az út két oldalána kerttõl északnak, illetve délnek kiinduló széles sétányoknak. A sétányok összekapcsolják az eddig külön mûködõ kisebb tereket, ezáltal a Pécskõ utca és az Arany János u. közötti terület sétáló felületté nõhet össze.

Ehhez azonban a közlekedés jelentõs átformálását kell végrehajtani. A terület északi és déli határoló utcái között a fõút forgalmát csökkenteni kell. Irányonként egy-egy sávot képzelünk el, mely átszeli a területet, nincs leágazás, a parkolás a vasút melletti pufferzónába kerül. A kisebb útszélesség növeli a sétányok méreteit, ezzel elõsegíti az út menti élet beindulását is.

Fontosnak tartottuk a zöldfelületek nagyvonalú kezelését. A város minden irányból zölddel szorosan körülvett, a természet közelsége azonban kevésbé feltûnõ. Ezt a hiányosságot oldjuk fel a kettõs fasorral a fõút mentén, a meglévõ zöldfelületek megtartásával, bõvítésével, valamint a városi kertben lévõ geometrikus formájú vágott fasorokkal, díszfákkal.

A városközpontban lévõ építészeti értékekhez kétség nem fér. A kertek, fasorok ezekhez az értékekhez méltó, azokkal azonos nyelvet beszélõ térformáló elemek.
 

nyitólap
vissza